Sider

fredag den 12. november 2010

Undskyld, tissede jeg på din sukkermad?

Jeg har et tip til dig (i væsentlig bedre kvalitet, end de tilbud en vis dyne-jyde ellers også har til dig).
Hvis nu. Hvis nu, du sidder i en forsamling. Og synes, det er lidt kedeligt, fx. Eller du gerne vil skabe lidt debat. Så har jeg den bedste kick-starter.

Man kunne måske fristes til at tro, at det var noget med racisme. Det er det ikke. Sooo last year.
Eller noget med folkeskolen, lærere, klassekvotienter og den slags. Hvor fordelen ellers er, at alle kan være med, fordi de selv har gået i skole engang. Nope. Heller ikke.
Eller finanskrise og fyringer. Nix. Der vil jo være folk, der hverken er ramt eller noget.

Næ, du. Prøv at sige noget med sukker! Det er det nye Mufasa - brrr ...

Hvis det virkelig skal virke, skal du sige noget om, at du fx ikke er vildt fan af sukker.
Jeg lover dig. Hvis ikke det virkelig kan sætte sving i folket.
Eller den seriøse og sindssygt brandfarlige benzin: at du måske prøver at begrænse dit afkoms sukkerindtag.

Det er den vildeste provokation. Ever! 
Jeg tror faktisk, at mange ville foretrække en ude-i-hampen kommentar om noget med nogle bande-ghettofolk med hud i en anden udgave end topfesen nordisk, eventuelt krydret med en kritisk fletten jydebetjente ind.
Eller at man satte husholdningsfilm over deres toiletbræt, mens de havde diarré.
Eller pissede på deres dørmåtte og lod det tørre ind.

Om jeg taler af erfaring? Hvordan kan du næsten tro det!

De milde reaktioner? Fx:

"Jamen, jeg kan da ikke holde ud, hvis vi spiser noget, børnene ikke må få!"
Okay, onde mor her tænker (men siger selvfølgelig ikke):
a) Der er vel ingen, der tvinger dig til at tømme 200 g Matadormix foran ungerne? (måske har du faktisk heller ikke vildt godt af det?) eller b) Nåhr. Så dine børn får altså også vin, øl og kaffe? Og du spiser mos i al den tid, de skal? Jamen så fair nok!

"Det skader jo ikke med lidt sukker. Tidligere tænkte man jo slet ikke så meget over, hvordan man gjorde. Der drak man jo også alkohol under graviditeten. Og røg indendøre (i bilerne)."
Hmm ... jamen, hvis du oprigtigt mener, at vi ikke - på nogen som helst områder - kan bruge forskning lavet inden for de sidste 50 år til noget fornuftigt, så okay ... Men så læg lige mobilos og dankort, inden du går, ikke?

"Hvad havde du så forestillet dig? Lightprodukter er jo altså noget af det værste!"
Nu sagde jeg vist egentlig heller ikke, at vi så skulle skynde os at fylde både os selv og børnene med alt det kemiske, vi overhovedet kan finde, der starter med E eller ender på noget med -ol, gjorde jeg?
---
Rigtig mange får pletter på halsen, skingre stemmer og hører tilsyneladende noget med, at jeg hader folk, der spiser sukker, at de er både psykopater (i mørke) og dårlige mennesker, at deres børn er dumme og grimme, og at de allesammen er for fede på den ufede måde, når man siger "nej, tak" til kringle.

Det er først, når de har sagt en masse om, at jeg da sagtens kan æde den kringle, at jeg jo er åh så slank, om jeg mon er på kur, for det vil da være vanvittigt osv.
Så må jeg fortælle, at nejnej, deterjobarefordijegikkespisersåmegetsukker og tage på min kappe, at nu fik jeg ødelagt den komsammen.
---
Jeg tror, vi snart ser en bølge af sukkerstrejkende teenagere.
Hanekamme og ungdomshuse er jo ligesom set før.

10 kommentarer:

 1. Supersjovt og velformuleret - og du har ret!
  Vi er også - i perioder - sukkerfri, og folk har meget svært ved at tackle det...

  SvarSlet
 2. Jo, det kender jeg godt! Det ser bare så vildt ud, sådan sort på hvidt. Det er egentlig lidt vildt, at det kan være så svært at give slip på tidligere tiders dårlige vaner...

  Cammilla

  SvarSlet
 3. Har du prøvet ikke at drikke alkohol - uden at det er fordi du er a) på afvænning b) i bil eller c) gravid?
  Det kan altså også bringe folks pis i kog... :-)

  SvarSlet
 4. Ha ha, sjovt indlæg... Du skriver meget levende og jeg er vild med din humor...
  Jeg er en sukkergris, og elsker den forargelse jeg trækker i mit kølvand, når jeg galper slik og cola ned i skakten... Og lader mine børn smage... Vi har nogle bekendte som ser ud som om de får et rensdyr i r... når jeg lader mine børn spise slik, og jeg kan simpelthen ikke gøre for det, men jeg kan ikke lade være med at gøre et nummer ud af det foran dem :o) Enormt barnligt af mig, ved jeg godt...
  Jeg tænder helt vildt på fordømmelse, for hvem kan egentlig tillade sig at gøre sig til dommer overfor andre?
  Jeg er dog lidt hemmeligt misundelig på folk som dig, der er i stand til at styre sit sukkerindtag og tage vare på sig selv...
  God weekend :o)

  SvarSlet
 5. @Superheltemor: Herhjemme er 'vi' og 'sukkerfri' også begrænset til periodevis, og det omfatter aldrig gemalen!

  @Cammilla: Spændende blog, den må jeg se nærmere på! Og ja, det er drønhamrende svært.

  @Katrine: Du har helt ret, jo!! Det har jeg faktisk, men havde helt glemt, hvilken vildskab det også kan få frem i fredelige mennesker :-)

  @Majseritaz: genopdagede lige din blog! Om jeg er vild med din indstilling? JA! For det sjove er nemlig lige præcis, at jeg aldrig får et rensdyr på tværs af, at andre høvler sukkerting ned - jeg kommer fra en seriøs høvle-familie! Og er i øvrigt kun i stand til at styre mit sukkerindtag periodevis, hvilket fx betyder, at bækkenløsning og graviditet legaliserer op imod 100 g chokolade at skylle den daglige jerntablet ned med! Så god galpen :-)

  Og god søndag til jer alle!

  SvarSlet
 6. Hm, jeg synes egentlig, at det er modsat. At hvis man ytrer, at man synes skolers og børnehavers sukkerpolitik har taget lidt overhånd - hvor pålægschokolade fx er strengt forbudt at få med på madpakke også selvom det er på økologisk rugbrød med kerner over det hele - så får man det super emsige sukkerpoliti på nakken og bliver betragtet som en dårlig mor, der burde vide bedre og måske i virkeligheden burde få tvangsfjernet sine børn. Faktisk. Det er min oplevelse. Fra den anden side af Sukkerkløften.
  Jeg begrænser mine børns sukkerindtag, men kører ikke sukkerfri-style - og jeg er faktisk fuldstændig ligeglad med, om andre kører nul sukker-politik. Dem om det. Deres liv, deres valg, deres værdier. Men jeg ville ønske, at den respekt også var den anden vej rundt. Hvorfor kan andre forældre ikke være ligeglade med, om mit barn får en pålægschokolade med i madpakken? Fatter det seriøst ikke.

  SvarSlet
 7. Mange tak for dit indspark, Anonym - det lyder, som om vi skulle bytte skole/institution :-)

  Ej, spøg til side: Jeg mener selvfølgelig på ingen som helst måde, at børn, der får pålægschokolade, skal tvangsfjernes - eller peges de mindste fingre af for den sags skyld. Ligesom med så meget andet, så handler det jo om holdninger, og de kan bestemt være lige ekstreme den ene eller den anden vej. Og børns sukkerindtag (og dvd-tid og alt muligt andet) er jo reelt deres forældres ansvar. Og forældre er jo heldigvis forskellige, og det er vel netop for at undgå mudder, at der findes kostpolitikker. (Jeg har dog stadig til gode at se dem overholdt efter tre institutioner ...) Og hvad folk ellers spiser, når de ikke er steder med kostpolitik, kommer vel dem selv ved? Sådan er det dog desværre heller ikke, kan jeg sige - efter næsten et helt liv som vegetar.
  Og jeg er fuldstændig enig med dig i, at respekten skal gælde alle veje - med eller uden kød, sukker, rødt hår og briller.

  Tak fordi du bidrog :-)

  SvarSlet
 8. Jeg er jo gift med en mand der ikke drikker, fordi han faktisk ikke kan lide øl, vin og sprut og det, det gør ved hans krop. Han er både blevet spurgt om han var syg, meget religiøs eller bare åndsvag. Det kan virkelig sætte folk i bås...
  Syns i øvrigt at det ville være for vildt sejt af mig hvis jeg kunne som jer, og have sukkerfri perioder. Så kom jeg måske af med de sidste postgravide kilo...

  SvarSlet
 9. Tumps Up :) Rigtig god tråd. (Som altid når du tager et emne op) :)

  SvarSlet
 10. Jeg er selv én af dem, der ikke gider drikke ret meget. Har faktisk aldrig prøvet at være fuld (!). Men hvad skal man gøre, når man efter et glas rødvin (to hvis den er virkelig god) ikke har lyst til mere men hellere vil ha 1½ l cola, en plade mælke-Marabou og en pose Matador-mix på bordet?!
  Jeg har også fået mange kommentarer om, at jeg da vist er kedelig (og jeg er så ofte den der danser mest og går sidst hjem fra fest), at jeg er hellig og mærkelig og meget andet godt.
  Utrolig at folk ikke bare kan forstå, at vi er forskellige uden nødvendigvis at være MÆRKELIGE ;-)

  SvarSlet

Orv, hvor bli'r jeg glad, hvis du lægger en kommentar!